Το περιοδικό της
Χριστιανικής Αλήθειας

  
Το περιοδικό που ενώνει
τους πιστούς του Χριστού
  
Πιο βαθιά στη Βίβλο - Πιο κοντά στη ζωή
Αρχική σελίδα (HOME)
Από τον εκδότη
Έγραψαν για μας
Επικοινωνία




ellaschr.JPG



«ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΣΙΡΙΖΟΥΝ...»


Στα χέρια μας έφθασε το εικονιζόμενο απαίσιο φυλλάδιο με τίτλο «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΛΑΣΗ;», που έχει εκδώσει ένας Ελληνοαμερικανός (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ-ΦΩΣ) και κυκλοφορείται από κάποιους Ευαγγελικούς. Η εικόνα του είναι τρομερή, αλλά τα λόγια είναι πολύ χειρότερα.



Διαβάστε ένα απόσπασμα:

Κάθε μέρα εκατομμύρια ανθρώπων πηγαίνουν στην Κόλαση! Η Κόλαση είναι ένα πραγματικό μέρος. (...) Κοίταξε κάτω. Πήγαινε τώρα στο κέντρο της γης με τη φαντασία σου και δες τα βάσανα όλων εκείνων που είναι καταδικασμένοι αιώνια. Αν μπορούσες να τους δεις, φωνάζουν και τσιρίζουν από τον πόνο, επειδή δεν υποτάχθηκαν στον Χριστό. Ενώ είχαν ευκαιρία, αρνήθηκαν να πιστέψουν στον αντικαταστατικό θάνατο του Σωτήρα. Ίσως εμπιστεύθηκαν στα δικά τους έργα. Ίσως εμπιστεύθηκαν στη δική τους "Χριστιανική" κληρονομιά. Δεν ξέρω. Πιστεύω όμως στο Λόγο του Θεού, που λέει: «...όποιος δεν πιστεύει έχει ήδη κριθεί».

Καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει, δεν μπορεί όμως να επικαλείται το λόγο του Θεού για να λέει τις δικές του ανοησίες. Η Καινή Διαθήκη χρησιμοποιεί λέξεις σχετικές με την «κόλαση» ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ φορές (στο αρχαίο κείμενο, Ματθ. 25:46= κόλασιν, Πράξ. 4:21= κολάσωνται–Β~ Πέτρ. 2:9= κολαζομένους, Α~ Ιωάν. 4:18= κόλασιν) και όλες αναφέρονται σε ΤΙΜΩΡΙΑ^ ούτε σε τόπο ούτε στις αρρωστημένες φαντασιώσεις κάποιων που ακόμη ζουν σε θρησκευτικό μεσαίωνα... 

Αφήνοντας κατά μέρος όσα άλλα ανακόλουθα, αφελή και αντιβιβλικά περιέχει το εν λόγω φυλλάδιο, τονίζουμε ότι η Αγία Γραφή ΠΟΥΘΕΝΑ  ΔΕΝ ΛΕΕΙ οτι «στο κέντρο της γης» υπάρχουν κάποιοι που «φωνάζουν και τσιρίζουν από τον πόνο»...

Αν σε τέτοιο Θεό έμαθαν να πιστεύουν, τότε κρίμα και το γυαλιστερό χαρτί που σπαταλούν για να τυπώνουν τέτοια ψέματα. |


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘEΡΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ


Το τριήμερο της αργίας 28 Οκτωβρίου έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις τους στο Σούνιο, η ετήσια Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των Ελεύθερων Ευαγγελικών Εκκλησιών της χώρας μας. Όπως θα έχουν αντιληφθεί οι αναγνώστες του «Τ» και από την «Ανοιχτή Επιστολή» που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά για τη συγκεκριμένη ομάδα εκκλησιών, και όλοι σχεδόν περίμεναν σοβαρή εμπλοκή, ίσως και διάσπασή τους. Ο κυριότερος λόγος γι' αυτό ήταν η στείρα άρνηση εκείνων που διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των εκκλησιών μέσα από δύο Σωματεία, να συνεργαστούν με την Εκτελεστική Διακονία που εκλέχθηκε πριν από ένα χρόνο.

Ύστερα από ζυμώσεις, συζητήσεις και έντονες αντεγκλήσεις, διαμορφώθηκε τελικά μία εύθραυστη "συμφωνία κυρίων" ανάμεσα στις δύο παρατάξεις, σε ένα πλαίσιο όπου άτομα καλής θέλησης θα μπορούσαν να βρουν "δρόμο συμπόρευσης" για την εξυπηρέτηση των αναγκών (υλικών και πνευματικών) των μελών τους. Από όσα πληροφορήθηκε ο "Τ", δεδομένου ότι οι συνεδριάσεις γίνονται "κεκλεισμένων των θυρών", όχι σπάνια οι τόνοι ανέβηκαν, αποκαλύψεις αταξιών και κατονομασία κακών συμπεριφορών απειλήθηκαν, αλλά χάρη στη μεσολάβηση μετριοπαθών και απλών συνέδρων της επαρχίας η ρήξη αποσοβήθηκε.

 Όσοι γνωρίζουν πράγματα και πρόσωπα στο συγκεκριμένο χώρο, μιλούν για προσωρινή αναδίπλωση της εξασθενημένης παλαιάς φρουράς, για να επανέλθει δριμύτερη σε νέα ευκαιρία. Άλλοι πάλι ελπίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου οι αντιδραστικοί θα αποσυρθούν λόγω ηλικίας, και οι φτιαχτές πλειοψηφίες (από συγγενείς και ημετέρους) που ελέγχουν τα Δ.Σ. των εν λόγω Σωματείων, θα δώσουν τόπο για να βρεθεί μια ισορροπία. Οψόμεθα. |



ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ 


Το ίδιο διάστημα έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, η Σύνοδος των Ελευθέρων Αποστολικών Εκκλησιών Πεντηκοστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ» και σ’ αυτή τη συγκέντρωση υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες όσον αφορά την επικοινωνία των μελών και λειτουργών των εν λόγω Εκκλησιών με άλλες χριστιανικές ομολογίες, καθώς σκληροπυρηνικοί εκπρόσωποι από Κηφισιά, Πειραιά  και Νίκαια, προσπάθησαν να επαναφέρουν τη γραμμή της ολικής απομόνωσης από τους υπόλοιπους χριστιανούς, στην ούτως ή άλλως προβληματική αυτή κοινότητα εκκλησιών, η οποία δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα απόσχισης από άλλες προϋπάρχουσες, για λόγους που θα έπρεπε να αναλυθούν κάποια στιγμή, και πολύ απέχουν από όσα ωραιοποιημένα γράφει το βιβλίο με τίτλο «Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής» (Εκδόσεις “Όρος”), που παρουσιάζει τα γεγονότα περισσότερο ως ένα “οικογενειακό άλμπουμ” παρά ως βιβλίο ιστορίας.

Η τάση αυτή απομονωτισμού, που επικρατούσε παλαιότερα στις εν λόγω εκκλησίες, χωρίζοντας τους χριστιανούς σε “χριστιανούληδες” –που είναι όλοι οι άλλοι– και “πνευματικούς” –που είναι οι οπαδοί της εν λόγω ομάδας–  είχε χαλαρώσει το τελευταίο διάστημα χάρη σε άτομα που έφεραν νέα πνοή, όμως, δυστυχώς, η πορεία στο δρόμο του Θεού ποτέ δεν είναι εύκολη. |



ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟΙ  Ή  “ΔΗΘΕΝ”


Υπάρχει ισχυρή τάση στις διάφορες εκκλησίες να υιοθετούν εντυπωσιακούς τίτλους, για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους συγχριστιανούς, είτε αυτοί οι τίτλοι ανταποκρίνονται με την ιστορία, την πραγματική δογματική τους υπόσταση και το μέγεθός τους, είτε όχι.

Έτσι εύκολα κάποιοι αυτοχαρακτηρίζονται ως: Αποστολικοί, Πεντηκοστιανοί, Ορθόδοξοι, Γνήσιοι, Καθολικοί, Αγνοί, Παγκόσμιοι, Αγιαστές, του Θεού, του Χριστού, Ευαγγελικοί, Χαρισματικοί, Μαθητές Χριστού, Παιδιά του Θεού, Χριστιανοί Ελλάδος, κ.λπ., κ.λπ.

Με τα ονόματα αυτά θέλουν να πουν πως
δήθεν προέρχονται ή ακολουθούν τους Αποστόλους, δήθεν διαθέτουν σημεία της Πεντηκοστής, δήθεν έχουν ορθή διδαχή, δήθεν είναι παγκόσμιας εμβέλειας –αν και ίσως δεν τους γνωρίζει ούτε ο γείτονάς τους– και είναι δήθεν αποκλειστικοί αντιπρόσωποι του Θεού, δήθεν ζουν άγια ζωή, δήθεν ακολουθούν πιστά το Ευαγγέλιο, δήθεν έχουν υπερφυσικά χαρίσματα, και διάφορα άλλα ΔΗΘΕΝ, ανάλογα με τη φαντασία των ηγετών και των προπαγανδιστών των διαφόρων αυτών εκκλησιαστικών σωμάτων, που με τον ένα ή άλλο τρόπο σύντομα –αν όχι ευθύς εξ αρχής– διαμορφώνονται σε οργανωτικά σχήματα και συστήματα που με διάφορους μηχανισμούς –όχι σπάνια χωρίς ηθικούς φραγμούς– ελέγχουν τις συνειδήσεις και ζωές των οπαδών.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα ονόματα είναι και ο τίτλος “ΕΛΕΥΘΕΡΗ”, που συχνά χρησιμοποιείται από διάφορες εκκλησίες, είτε για να υποδηλώσει την ανεξαρτησία τους από το κράτος είτε την ελευθερία των μελών τους να ερευνούν τις Γραφές και να διατυπώνουν τις απόψεις τους ή απορίες τους, χωρίς κανείς να τους λογοκρίνει και να τους απειλεί με αφορισμούς/αποκοπές και άλλες δυσάρεστες πράξεις που πολύ συχνά συμβαίνουν σε θρησκευτικούς κύκλους, τις περισσότερες φορές χωρίς ουσιαστική αφορμή και αιτία, παρά μόνο από την αντιπάθεια των ηγετών τους και το φόβο αμφισβήτησης της κυριαρχίας των τελευταίων.

Η “συνωνυμία” τέτοιων εκκλησιαστικών κινημάτων με παρόμοια του εξωτερικού μπορεί να μην έχει καμία σχέση ή συνάφεια, όπως π.χ. οι Ελεύθερες Ευαγγελικές Εκκλησίες της Ελλάδας, που δεν έχουν καμία δογματική ή άλλη σχέση με τις Ελεύθερες Ευαγγελικές Εκκλησίες της Αμερικής ή άλλων χωρών.

Ολόκληρη η χριστιανική ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα που κατά καιρούς έρχονται στο προσκήνιο, αρχίζοντας μάλιστα από τις ημέρες των ίδιων των Αποστόλων, όταν π.χ. στην Κόρινθο τα μέλη τής εκεί εκκλησίας είχαν χωριστεί σε παρατάξεις ως ακόλουθοι του Παύλου, του Κηφά (Πέτρου), του Απολλώ, ακόμη και του Χριστού. (Α~ Κορ. 1/α/12).

Όλες αυτές οι μεγαλόσχημες ή τρανταχτές επωνομασίες τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, παρά μόνο χρησιμοποιούνται για να εντυπωσιάζουν κάποιους αφελείς ή εύπιστους.

Αλλά οι αληθινοί χριστιανοί δεν συγκινούνται ούτε επηρεάζονται από τέτοια συνειδητά ή ασυνείδητα “κόλπα”, ξέρουν σε ΠΟΙΟΝ πιστεύουν και ΠΩΣ να ζήσουν τη χριστιανική τους ζωή, στο φως του λόγου των Αγίων Γραφών και της οδηγίας του Αγίου Πνεύματος.

Για όλα τα άλλα... «Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου»! |












Για να διαβάσετε το παρόν τεύχος

σε μορφή PDF

πατήστε πάνω στην εικόνα



Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Τ Ε Υ Χ Ο Υ Σ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

            Πατήστε στους τίτλους    



         Α Ρ Θ Ρ Α          






Έντομα στην Αγία Γραφή 


Προσευχή – Γιατί; Σε Ποιον;


Η πρώτη ανάσα του μωρού



Υιοί του μέλλοντος αιώνος



Ποιος αλλάζει ποιον...

 
ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ