Μια δεύτερη ματιά
Mati-2o

 

 

  • Συχνά διαβάζουμε βιαστικά και μερικές φορές προσπερνούμε χωρίς την δέουσα προσοχή σημεία που κανονικά θα έπρεπε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και ν’ απασχολήσουν τη σκέψη μας. Από την άλλη μεριά μια “δεύτερη ματιά” είναι συχνά απαραίτητη για να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις για κάποιο θέμα, που ενστικτωδώς μας ωθούν ν’ “αρνηθούμε” ν’ ακούσουμε μια αντίθετη άποψη. Αλλά και οι συγγραφείς αισθάνονται κάποτε την ανάγκη να προσθέσουν “μια επιπλέον πινελιά” στο δημοσιευμένο κείμενό τους. Τούτη η σελίδα –που ελπίζουμε να παρουσιάζεται τακτικά στον «ΤΥΧΙΚΟ»– σκοπεύει να καλύψει τέτοιες ανάγκες. Αν οι αγαπητοί αναγνώστες έχουν κάτι να πουν ή να προσθέσουν σχετικά με τα δημοσιεύματά μας, καλούνται να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.


Μόνο δυο λόγια έγραψε ο «Τ» σχετικά με την πολυδιαφημισμένη ταινία του Mel Gibson, και η ανταπόκριση που υπήρξε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που λάβαμε τόση πολλή (ηλεκτρονική κυρίως) αλληλογραφία. Τι λοιπόν αποδείχθηκε από αυτήν;

Πρώτα απ’ όλα πόσο λίγο διαβάζουν τη Βίβλο αρκετοί χριστιανοί. Ύστερα, πόσο λίγο προσέχουν εκείνα που διαβάζουν. Επιπλέον, πόσο εύκολα είναι πρόθυμοι να γίνουν “οπαδοί” και “καταναλωτές”, επηρεαζόμενοι από επιδέξια κατασκευασμένα και προβαλλόμενα μηνύματα, χωρίς με τα παραπάνω να θέλουμε να κατακρίνουμε κανέναν.

Δυστυχώς, η ευκολία με την οποία κάποιοι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν σε πιθανά και απίθανα “θαύματα” και υπερφυσικές διεργασίες που δήθεν συμβαίνουν στο εξωτερικό, όταν μάλιστα οι ίδιοι είναι απόλυτα καχύποπτοι σε αντίστοιχα φαινόμενα όταν μαρτυρούνται στη χώρα μας, επιτρέπει στον αντικειμενικό παρατηρητή να διακρίνει τουλάχιστον μια αδικαιολόγητη προκατάληψη.

Το εμπόριο που αναπτύχθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη ταινία, τα σχετικά βιβλία, μουσικοί δίσκοι  και άλλα αναμνηστικά αντικείμενα, ταιριάζουν απόλυτα στην κουλτούρα της δυτικότροπης κοινωνίας μας, είναι όμως ορθά σύμφωνα με τη βιβλική διδασκαλία; Δε μπορούμε να δεχτούμε το δεύτερο.

Ακόμη και “ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ” είχαν ήδη παραχθεί βιομηχανικά προς πώληση (βλ. φωτο) πριν ακόμη προβληθεί η ταινία, φανερώνοντας το πνεύμα που συνήθως υπάρχει πίσω από κάθε παρόμοια δραστηριότητα και η συγκεκριμένη ευκαιρία δε θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη...

Δεν θα αρνηθούμε ότι κάποιοι συγκινήθηκαν βαθιά από τις σκηνές της ταινίας, όπως κάποιοι άλλοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να πλουτίσουν από αυτή τη συγκίνηση.

Γεγονός είναι ότι η ταινία φτιάχτηκε με τρόπο ώστε ο καθένας να βλέπει εκείνο που τον ενδιαφέρει. Σκηνές δείχνουν την απανθρωπιά των Ρωμαίων και την κακία των Εβραίων, άλλες προβάλουν την Μαριολατρία και παραδόσεις των Ρωμαιοκαθολικών (π.χ. το μύθο της “Αγίας Βερονίκης με το Αγιο Μανδήλιο”), άλλες θα άρεσαν περισσότερο σε Διαμαρτυρόμενους, Ορθόδοξους κ.ο.κ.

Σημειώστε ότι η φράση «Το αίμα αυτού ας ήναι εφ' ημάς και επί τα τέκνα ημών» (Ματθ. 27/κζ/25) αν και στην εικόνα φαίνεται να λέγεται από τους ιερείς, ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ.

Αν ένας σκηνοθέτης έχει την ελευθερία να προσθέτει στο έργο του στοιχεία της φαντασίας του, πρέπει οι θεατές να μπορούν να τα ξεχωρίζουν από την ιστορική αλήθεια.

Μεγάλη σημασία δόθηκε στα σωματικά παθήματα του Ιησού, λες και η σωτηριολογική αξία της θυσίας Του εξαρτιόταν από αυτά. Είτε όμως μάς αρέσει είτε όχι, βασανιστήρια φριχτά έγιναν –και δυστυχώς εξακολουθούν να γίνονται– και ίσως μερικών κοινών ανθρώπων τα πάθη θα μπορούσαν –με όλο το σεβασμό– να χαρακτηριστούν πολύ χειρότερα από εκείνα που έπαθε στο σώμα Του ο Κύριος Ιησούς. Και δε θα πρέπει στο προκείμενο να αφήνουμε το συναισθηματισμό μας να κρύβει από τα μάτια μας την αντικειμενική αλήθεια.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΟΛΓΟΘΑ, δεν συνίσταται στο πολύ ή λίγο αίμα αλλά στην ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ του «έσχατου» Αδάμ, ως ΛΥΤΡΟ υπέρ των αδελφών Του. Το αδιέξοδο του αρχαίου Ψαλμωδού που έγραψε: «Ουδείς δύναται ποτέ να εξαγοράση αδελφόν, μηδέ να δώση εις τον Θεόν λύτρον δι' αυτόν· διότι πολύτιμος είναι η απολύτρωσις της ψυχής αυτών, και ανεύρητος διαπαντός, ώστε να ζη αιωνίως, να μη ίδη διαφθοράν» (Ψαλμ. 49/μθ/7-9), λύθηκε με τη θυσία του Ιησού που ήρθε «διά να δώση την ζωήν αυτού λύτρον αντί πολλών». (Ματθ. 20/κ/28). |




Με την παραπάνω προσευχή η πρωθιέρεια κ. Θάλεια Προκοπίου (κατά πάσα πιθανότητα "Χ.Ο.") επικαλέστηκε  το πονηρό πνεύμα του Πύθωνος [=Απόλλωνα] (Πράξ. 16/ις/16) και το δαιμόνιο του Δία, για ν’ ανάψει από το κάτοπτρο στο Ναό της Ήρας στην αρχαία Ολυμπία η δάδα που κρατούσε.

Εντούτοις, ο Μητροπολίτης (τότε Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης) κ. Άνθιμος, μιλώντας την επόμενη ημέρα στο ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΪ” υποστήριξε ότι η «επίκληση στο θεό του φωτός Απόλλωνα» κατά την τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας δεν είναι παρά μία απλή παράσταση.

Όταν ρωτήθηκε για την επίκληση της πρωθιέρειας ο κ. Άνθιμος είπε ότι:

«Η επίκληση αυτή προς τον Απόλλωνα, είναι κάτι που ξενίζει και προκαλεί τους χριστιανούς οι οποίοι δε θέλουν να τα ακούνε αυτά τα πράγματα, διότι δεν είναι και πραγματικά.

Η αφή ξέρετε γίνεται με τις ακτίνες και με τεχνικά μέσα. Δηλαδή αν δεν υπήρχε κάτοπτρο στην αρχαιότητα δεν θα μπορούσε να ανάψει η δάδα. Επομένως τα δύο αυτά στοιχεία και το τρίτο, ότι από τους εκφωνητές λέγεται για μια ιερά μυσταγωγία, αυτά δεν τα δεχόμαστε».

«Εμείς λέμε μην παραξενεύεστε, μη δίνετε σημασία, αυτή είναι μια παράσταση, εκείνη τη στιγμή η επικεφαλής ενσαρκώνει ένα ρόλο ηθοποιού και η όλη άλλη διαδικασία είναι τεχνική διαδικασία η οποία θυμίζει κάπως μεν την παλαιά διαδικασία που ενδεχομένως γινόταν, αλλά δεν έχει κανένα απολύτως ουσιαστικό τελετουργικό χαρακτήρα. Άρα μην σκανδαλίζεστε».

Αντίθετα όμως, για το “Άγιο Φως” που θα ερχόταν από τα Ιεροσόλυμα μετά λίγες ημέρες, άλλαξε σκοπό στο βιολί του και είπε:

«Καμία απολύτως σχέση, δεδομένου ότι η φλόγα έχει σχέση με την ανάσταση του Χριστού... το αποδεχόμεθα και όποιος θέλει το αποδέχεται. Αλλά από κει και πέρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε γεγονότα και μεγέθη τα οποία δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ αυτών. Και εν πάση περιπτώσει η υπόθεση της χριστιανικής πίστεως είναι υπόθεση 2000 χρόνων που πέρασε μέσα από τόσους διωγμούς και τόσες διώξεις και τόσες απόπειρες νοθείας διά των αιρέσεων, και κρατεί σήμερα με τις αναγνωρισμένες θρησκείες την Ορθοδοξία, τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και τις Προτεσταντικές εκκλησίες. Μέσα σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο η πλειοψηφία είναι των χριστιανών.»

Μιλώντας περί “μεγεθών” ο κ. Άνθιμος έχασε εντελώς το μέτρο, αφού έφτασε να συγκρίνει τα περί “Αγίου Φωτός” που ενδιαφέρουν μόνον ελάχιστους θρησκόληπτους (και σίγουρα όχι τις επίσημες χριστιανικές εκκλησίες που μνημόνευσε), με την μεγάλη κινητοποίηση για τη μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας ανά την υφήλιο, που γίνεται δεκτή από ηγεσίες κρατών και διεθνών οργανισμών, κι από ανθρώπους κάθε θρησκείας και πολιτισμού, πολλαπλάσιους των “Χριστιανών”.

Δυστυχώς, μέσα σ’ αυτό το θέατρο του παράλογου, η Ελλαδίτσα μας απέμεινε να λειτουργεί ως Εξαγωγέας της Ολυμπιακής φλόγας και Εισαγωγέας της Αγιοταφικής. |



ΑΛΛΟΙ ΟΜΩΣ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

«Οι αρχαίοι και σύγχρονοι συμβολισμοί της φλόγας –οι αξίες της ειρήνης, ανακωχής, ασφάλειας, αδελφοσύνης, συνεργασίας– είναι πιο επίκαιρες σήμερα από ποτέ.»

(Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρόεδρος Οργανισμού “Αθήνα 2004”).



«Εάν μπορούμε να επιτύχουμε ειρήνη για 16 ημέρες, ίσως μια ημέρα μπορούμε να την επιτύχουμε για πάντα.  Γι’ αυτό ζητάμε από τον καθέναν να γίνει πρεσβευτής της ολυμπιακής ανακωχής.»

(Γ. Παπανδρέου, Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης).


Μήπως τελικά οι Έλληνες καταντήσαμε ΠΥΡΟΛΑΤΡΕΣ
και δεν το πήραμε ακόμη είδηση;


 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ