Για το νέο έτος...
Αναζωογονήστε το νου σας
Στο τέλος κάθε χρονιάς τείνουμε να κοιτάζουμε πίσω και ν’ αναθεωρούμε αυτό που τώρα πια είναι ιστορία. Και στην αρχή της νέας χρονιάς αποβλέπουμε με ενδιαφέρον σ’ αυτό που βρίσκεται μπροστά. Ο Πέτρος, που έγραψε τη δεύτερη Επιστολή του λίγο πριν πεθάνει, μπορούσε να αναπολεί τη ζωή του και να βλέπει το μέλλον σαν μια ευκαιρία να δώσει χρήσιμες οδηγίες στην επόμενη γενιά (Ιωάν. 21/κα/18-19 Β~ Πέτρ. 1/α/14). Ας δούμε μια σπουδαία υπενθύμιση που ο Πέτρος άφησε για όλους τους πιστούς.
Να θυμάστε και να υπακούτε
Στο πρώτο και στο τελευταίο κεφάλαιο αυτής της επιστολής (Β~ Πέτρ. 1/α/12, 3/γ/1) έγραψε ότι ήθελε να τους παρακινήσει μέσω μιας υπενθύμισης. Οι δύο λέξεις που χρησιμοποιούνται στο αρχαίο ελληνικό κείμενο σ’ αυτούς τους στίχους είναι «διεγείρω» –που σημαίνει «ξυπνάω κάποιον» ή «τον σηκώνω από τον ύπνο», όμως εδώ χρησιμοποιείται μεταφορικά με την έννοια ότι παρακινεί το νου τους– και «υπόμνησις» –που σημαίνει «υπενθύμιση που προκαλείται από κάποιον άλλο». Η σκέψη του Πέτρου στο χωρίο αυτό έχει μεταφραστεί ως «να αναζωογονηθεί η μνήμη σας» ή «να υποκινηθείτε σε υγιή σκέψη». Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι ενέργειες και η συμπεριφορά μας πηγάζουν από τις διαθέσεις του νου μας.
Είμαστε ξεχασιάρηδες και εύκολα επηρεαζόμαστε από αυτά που συμβαίνουν στη ζωή. Όπως η μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου, κι εμείς χρειάζεται να επαναφορτιζόμαστε κατά διαστήματα. Ο Πέτρος το ήξερε αυτό και ο στόχος του ήταν να επαναφορτίζει και να αναζωογονεί συνεχώς τη μνήμη των χριστιανών της εποχής του, θυμίζοντάς τους πώς πρέπει να ζουν (Β~ Πέτρ. 1/α/12-15). Στην πραγματικότητα, έγραψε αυτά τα λόγια έτσι ώστε κι εμείς να θυμόμαστε αυτά τα πράγματα σήμερα.
Φυσικά, σήμερα μπορούμε να αναζωογονήσουμε τη μνήμη μας μελετώντας τις Γραφές και εφαρμόζοντας υπάκουα όσα μας λένε.
Ένα μήνυμα από τον Θεό
Οι άνθρωποι αναζωογονούν το νου τους με πολλούς τρόπους: ξεκούραση, αναψυχή, περισυλλογή, διακοπές. Όπως οι μπαταρίες χρειάζονται να επαναφορτιστούν με ηλεκτρική ενέργεια, οι χριστιανοί χρειάζονται να επαναφορτίζονται και να αναζωογονούνται με την πνευματική «ενέργεια του Θεού». Ο νους μας πρέπει να είναι γεμάτος με το μήνυμα του Θεού, το οποίο είναι αξιόπιστο, καθώς γράφτηκε από αυτόπτες μάρτυρες όπως ο Πέτρος, και με την οδηγία του Αγίου Πνεύματος (Β~ Πέτρ. 1/α/16-18,21). Η Βίβλος συχνά ονομάζεται λόγος του Θεού, επειδή είναι μήνυμα του Θεού σε μας. Στην πραγματικότητα η συγγραφή της έγινε με την οδηγία του Αγίου Πνεύματος (Α~ Κορ. 2/β/13, Εβρ. 4/δ/12).
Το μήνυμα της Βίβλου είναι όπως ένα «φως που λάμπει σε σκοτεινό τόπο» – το οποίο μπορεί να φωτίσει και να διαφωτίσει τη σκέψη μας και βοηθάει για να μας κρατήσει άγρυπνους. Έτσι ο Πέτρος προτρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο μήνυμά του (Β~ Πέτρ. 1/α/19, Α~ Θεσ. 5/ε/56), επειδή αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο με τη βοήθεια της υπερφυσικής δύναμης του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα σε όλους του πιστούς (Α~ Κορ. 2/β/14-16).
Πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό το μήνυμα ως το τέλος της εποχής της Εκκλησίας, η οποία εικονίζεται με τη χαραυγή της ημέρας (Ρωμ. 13/ιγ/12, Εβρ. 10/ι/25). Αυτό ισχύει ώσπου να έρθει ο Χριστός για να πάρει όλους τους πιστούς ώστε να είναι μαζί Του στον ουρανό, όπως περιγράφεται με την ανατολή του πρωινού αστεριού – δηλαδή του Χριστού (Α~ Κορ. 15/ιε/51-57, Α~ Τιμ. 4/δ/16-18, Αποκ. 22/κβ/16).
Εσείς διαβάζετε και μελετάτε καθημερινά το μήνυμα του Θεού στη Βίβλο;
Ένας ανανεωμένος νους
Ο νους μας ελέγχεται είτε από την αμαρτωλή φύση είτε από το Άγιο Πνεύμα (Ρωμ. 8/η/58). Οι χριστιανοί έχουν μια νέα στάση στο νου τους (Ρωμ. 12/ιβ/2, Εφεσ. 4/δ/23). Αυτός ο ανανεωμένος νους συνδέεται με την αιώνια ζωή και την ειρήνη – σκέφτεται σύμφωνα με την προοπτική του Θεού (Κολ. 3/γ/12, Ρωμ. 8/η/6). Αν όμως οι Χριστιανοί δεν αναζωογονούν τη μνήμη τους, τότε έχουν άκαρπο νου (Α~ Κορ. 14/ιδ/14). Όπως εκείνοι που έζησαν μαζί με τον Χριστό άνοιξαν το νου τους ώστε να μπορούν να καταλάβουν τις Γραφές, αυτό είναι δυνατό επίσης για όσους ελέγχονται από το Άγιο Πνεύμα (Λουκ. 24/κδ/45).
Από την άλλη πλευρά, ο άπιστος έχει ανόητο και διεφθαρμένο νου^ ανόητη σκέψη και ανόητη συμπεριφορά (Ρωμ. 1/α/12-13). Ο αμαρτωλός νους είναι εχθρικός προς τον Θεό και δε μπορεί να Τον ευχαριστήσει (Ρωμ. 8/η/8). Είναι τυφλός επειδή δε μπορεί να δει το φως που έρχεται μέσω του Ιησού Χριστού (Β~ Κορ. 4/δ/4). Ένας τέτοιος νους είναι κατειλημμένος μόνο με γήινα πράγματα^ είναι αμαρτωλός και διεφθαρμένος (Φιλιπ. 3/γ/19, Κολ. 2/β/18, Α~ Τιμ. 6/ς/5).
Θυμάστε;
Όπως οι μαθητές έπρεπε να θυμούνται τους λόγους που τους είπε ο Χριστός, έτσι κι εμείς πρέπει να θυμόμαστε τους λόγους που ο Θεός φρόντισε να γραφτούν για μας (Ιωάν. 15/ιε/20, Ιούδα 17). Εσύ θυμάσαι «πώς έλαβες και ήκουσας» (Αποκ. 3/γ/3) από τις Γραφές; Ο Χριστός υπόσχεται να μας βοηθήσει να θυμόμαστε τα λόγια Του όταν τα χρειαζόμαστε (Λουκ. 12/ιβ/11-12, Ιωάν. 16/ις/4). Η Βίβλος έχει πολλά παραδείγματα και αρχές που μπορούν να μας βοηθήσουν στο ταξίδι της ζωής μας (Λουκ. 17/ιζ/32). Προ πάντων όμως πρέπει να θυμόμαστε τον Ιησού Χριστό «τον αναστάντα εκ νεκρών» (Β~ Τιμ. 2/β/8).
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αγαπήσουμε και να υπηρετήσουμε τον Κύριο με το νου μας στη διάρκεια της χρονιάς που έχουμε μπροστά μας, και ας υπενθυμίζουμε συνεχώς ο ένας στον άλλον αυτά τα λόγια (Ματθ. 22/κβ/37, Ρωμ. 7/ζ/25). |
Άρθρο του George Hawke στο περιοδικό «Grace & Trouth Magazine» Ιαν. 2002, σελ. 17, <www.gtpress.org>. Τίτλος στο πρωτότυπο: «Refresh your Mind». Δημοσιεύεται ύστερα από άδεια.